Ytim Engelaar (2003)

Jonge feministische zangeres

Ytim Engelaar

Ytim is opgegroeid in Naaldwijk. Vanaf haar veertiende wordt ze nageroepen en zelfs achtervolgd door mannen.
Ze zet zich nu in tegen seksueel geweld en andere vormen van seksuele intimidatie. Dit doet ze door openlijk over haar eigen ervaringen
te praten en door het schrijven van Nederlandstalige liedjes. “Maar ik woon toch in een veilig land, hier word je toch niet aangerand”
Volgens Ytim wordt op scholen niet de juiste seksuele voorlichting gegeven. “Nog vaker dan enge mannen in een donker steegje,
zijn het bekenden die in een vertrouwde omgeving onbewust slachtoffers maken” Ze roept op tot meer aandacht voor toestemming vóór en tijdens seks.
“Ik hoop erg dat anderen ook gaan beseffen hoe belangrijk dit is.”

Ze heeft op haar 18de een lingerieprotest georganiseerd over consent. Ze heeft toen gesproken met de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, over wat er anders moest bij de seksuele voorlichting. Haar verhaal over seksueel geweld is verschenen in het AD en een quote uit dit artikel werd gebruikt voor een brief naar de Tweede Kamer.

Met haar jazzy kleinkunst-liedjes staat Ytim op landelijke podia zoals de Zwarte Cross en Kunstbende. Bij die laatste won ze in 2023 de derde prijs in de categorie Muziek. Ook won ze de Young Golden Girl award van YWCA Nederland, een vereniging die zich inzet voor een meer rechtvaardige wereld en voor gendergelijkheid. Ytim is landelijk bestuurslid geweest van de Jonge Socialisten van de PvdA.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×