Hoe kan ik in de collecties zoeken?

Zoeken in alle collecties

Je kunt eenvoudig in alle collecties zoeken door op de startpagina een zoekterm te tikken in het veld “vrij zoeken”. Dan krijgt je een pagina met de aantallen zoekresultaten per collectie. Zoeken is niet hoofdlettergevoelig, dus je kan zoeken op Naaldwijk of naaldwijk, dit levert hetzelfde resultaat op.

Zoeken in een specifieke collectie

Op de startpagina kun je zoeken in een specifieke collectie zoals bibliotheek, beeldbank of archieven. Wanneer je een collectie selecteert krijg je een uitgebreider zoekscherm, met zoekvelden die zijn aangepast aan de collectie waarin je gegevens wilt vinden. Eventueel kun je ervoor kiezen om nog één (of meer) collectie(s) aan jouw zoekopdracht toe te voegen. Daarbij zal het zoekscherm aangepast worden aan de zoekvelden die in alle geselecteerde collecties voorkomen.

Uitgebreid zoeken

Je kunt gecombineerd zoeken in verschillende velden. Sommige velden hebben een selectielijst, bij andere velden tik je zelf een woord in. Apart zoeken of met combinaties van de velden is allebei mogelijk. Bij een nieuwe zoekactie moeten wel eerst alle zoekvelden weer leeggemaakt worden. Klik hiervoor op ‘legen’.

Zoeken met jokertekens:

   
 • Asterisk: een * in de zoekvraag vervangt een of meer tekens. Verbur* zal dan bijvoorbeeld zoeken op Verburch, Verburgh of Verburchlaan. De asterix is handig om te gebruiken bij zoektermen waar ook meervoud gebruikt kan worden. Bv. druivenfeest* zoekt ook naar druivenfeesten.
 • min-teken: bij het zoeken op meerdere termen wordt er automatisch gezocht op alle termen. Bij het gebruik van een min-teken (term mag niet voorkomen) kunnen de resultaten ingeperkt worden, bijv. Naaldwijk -kerk. In dit voorbeeld wordt de term kerk uitgesloten bij de resultaten. Typ het min-teken direct vóór het volgende woord, er mag dus geen spatie staan tussen het min-teken en het volgende woord.
 • Aanhalingstekens: zoeken met “ “, voor een precieze woordcombinatie (bijvoorbeeld “Westlandsche stoomtram”).
 • Vraagteken: een ? in de zoekvraag vervangt een enkel teken. Bij het intikken van Jan?en wordt Janzen en Jansen gevonden.

Mag ik een foto downloaden en zelf publiceren?

Ja. Dat mag. Wel vragen we je bij publicatie van de foto de bron te vermelden. Je vindt de bron onderaan de beschrijving van de foto.

Welke kranten kan ik op deze site raadplegen?

Op deze website kunt u de volgende kranten raadplegen:

 • Weekblad voor Maassluis, het Westland en Rozenburg (1873 – 1875)
 • Courant voor Maassluis, het Westland en Rozenburg (1876 – 1883)
 • Westlandsche Courant (1884 – 1893 en 1904 – 1940)
 • Nieuwe Westlandsche Courant (1894 – 1915)
 • Nederland en Oranje (1906 – 1916)
 • De Westlander (1917 – 1973)

Kan ik boeken uit de bibliotheek lenen?

Het is niet mogelijk om boeken te lenen. Op deze website vind je de bibliotheekcatalogi van Het Westlands Museum en het Historisch Archief Westland. Bij de detailinformatie bij een titel is terug te vinden in welke bibliotheek een titel zich bevindt. Wil je een gevonden boek inzien, bezoek dan deze organisatie. Hier kan je de boeken inzien.

Ik zoek een luchtfoto

De luchtfoto’s uit onze collectie mogen wij, vanwege auteursrechten, niet tonen op deze website.
Wilt u toch onze luchtfoto’s bekijken? Kom dan naar de leeszaal van het Historisch Archief Westland. Daar kunnen we ze u laten zien.

Waarom staan de bouwvergunningen nog niet op Erfgoed Westland?

Daar wordt nog aan gewerkt.
Op dit moment kunt u de bouwvergunningen raadplegen op de website van de gemeente Westland. Klik hier.

Staan er ook filmpjes op Erfgoed Westland?

Ja, er staan een ook filmpjes op Erfgoed Westland. Je kunt ze vinden bij Video en audio. De collectie filmbeelden wordt nog verder uitgebreid de komende tijd.

Wat is annotatie?

U kunt annotaties (opmerking of correctie) bij een foto insturen. Deze annotaties zullen, na goedkeuring door de redactie, in de beschrijving van de foto of het object worden verwerkt.
Wij vragen om uw emailadres voor het geval we nog willen overleggen over uw annotatie.
Het emailadres wordt niet getoond op de website.

 

 

 

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×