Onthulling straatnaambord Harry Hoekstraat in WateringenStraatnamen
Je woont in het Westland. In een dorpskern: Wateringen of de Lier bijvoorbeeld. In een straat met een naam. Die naam gebruik je regelmatig, misschien een aantal keren per dag. Maar heb je je wel eens afgevraagd, waar die straatnaam vandaan komt? Waar de naam Kniekas vandaan komt, bijvoorbeeld? Is dat een bankgebouw of een centrum voor fysiotherapie?
En de van Rennesstraat? Is van Rennes een voetballer, of een zeeheld, of een burgemeester? In Honselersdijk is een straat, die heet ‘Achter de bergen’. Bergen in het Westland, in het vlakke land achter de duinen?
Medewerkers van het Historisch Archief Westland hebben zich, met hulp van de plaatselijke historische verenigingen, de afgelopen tijd intensief beziggehouden met de vraag, waar al die straatnamen vandaan komen. Meestal zijn die gegeven door de raad van de gemeente, waar die straat toen bij hoorde. Daar is een raadsbesluit over genomen, dat staat op papier en in dat raadsbesluit staat ook vaak, waarom die naam werd gekozen.
Er zijn ook raadsbesluiten genomen over straten, die al lang bestonden en waarvan de naam ook allang werd gebruikt. Het raadsbesluit bevestigt dat en geeft ook soms achtergrond en motief van de naam.
Kort na de bevrijding werden de oorspronkelijke straatnaamborden weer terug gehangen.
Klik op een van de onderstaande plaatsnamen en u komt bij de plaats die u zoekt.

Naaldwijk               Monster                   Poeldijk
Heenweg               ‘s-Gravenzande      Kwintsheul
Honselersdijk
        Maasdijk                  Ter Heijde
De Lier                  Wateringen

 

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×