Let op: de groene tekst bevat hyperlinks

Ansichtkaart Dijkweg Naaldwijk
Dijkweg in Naaldwijk. Links hotel Westlandia
Midden in beeld staat Jantje de Zoete 
 ( foto  N-015168 )

 

Op deze foto uit (vermoedelijk) de jaren ’20 zien we links het hotel Westlandia van Flip (Philippus) Droog. Het was tevens café en vergadergelegenheid, waar talloze organisaties hun bijeenkomsten organiseerden. Daarachter aan de  linkerkant zien we het ‘huisje van de molenaar’ en Huize Bijdorp. Rechts in de verte staat het eerste tramstation van Naaldwijk en rechts vooraan de oude pastorie. Op de pastorie (later: De Harmonie) na, staan al deze gebouwen er nog steeds. Het is een prachtige, historische plek binnen het oude dorp Naaldwijk.
Voor dít artikel focussen we op het ontstaan het pand links vooraan: Hotel Westlandia.

We gaan ver terug in de tijd. Philippus (Flip) Droog (1874-1952), zoon van wagenmaker Nicolaas Droog, start eind 19e eeuw een rijwielhandel in de Molenstraat (huidige adres: Molenstraat 27, links van de katholieke kerk). Hij toont daarmee gevoel voor innovaties te hebben, wat later steeds weer zichtbaar wordt.
De zaken gaan goed en in 1904 besluit hij te verhuizen naar een winkelpand dat aan het begin van de Dijkweg staat. Dat winkelpand was vlak daarvoor door winkelier Van Schie gekocht uit de boedel van de graanmolen ‘De Ster’, en wordt aan Philippus doorverkocht. Het pand is qua bouw en grootte vergelijkbaar met het ernaast staande ‘Molenaarshuisje’ (Dijkweg 9). Dit is te zien op onderstaande foto.

Dijkweg 1898
Een foto uit 1898 met links het pand dat Philippus Droog in 1904 aankoopt  ( foto N-009013 )

 

Krantenartikel Droog verkoopt fietsenPhilippus en zijn vrouw Maria Langendijk gaan er met hun kinderen wonen, dus de winkel is ‘aan huis’. Op deze plek zitten ze dichter bij het eindstation van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) waardoor klandizie nog sneller de zaak weet te vinden. Auto’s zijn er immers nog niet; vertegenwoordigers die klanten moeten bezoeken in het Westland, moeten een koets huren bij een van de wagenmakers óf een rijwiel huren bij Droog. De reizigers vinden het tevens prettig om nog even wat te drinken voor ze de fiets nemen, en daarmee wordt op kleine schaal een start gemaakt met horeca. Op allerlei manieren wordt handel gezocht. Zo worden naaimachines verkocht en later ook wasmachines.

 

Advertentie uit de Nieuwe Westlandsche Courant 9 maart 1904.

 

De zaken gaan goed. Twee jaar na aankoop – eind 1906 – wil Droog het pand al vernieuwen en vergroten. Hij wil de linkerkant van het pand vergroten door het richting de straat uit te bouwen. De voorgevel zou dan even ver naar voren liggen als het naastliggende pand van Van Schie.
De gemeenteraad wil daar eerst onderzoek naar doen en pas in 1908 volgt toestemming om naar voren uit te bouwen. In eerste instantie wordt een eenvoudiger bouwplan ingediend. Dit gaat niet door. Daarna wordt een veel groter plan ingediend, te zien op de volgende tekening:

Bouwtekening 1908          Krantenartikel over bouw nieuw pand in 1908

Dit plan wordt uitgevoerd en leidt tot positieve reacties, zoals te lezen is in de Westlandse Courant 4-11-1908

 

Ansichtkaart Dijkweg in Naaldwijk
De rijwielhandel van Flip Droog in 1912 (in de etalage enkele fietsen).
Een jaar later werd het rechter deel, Hotel Westlandia, gebouwd.”
   foto HAW1-002212

 

De horeca wordt steeds belangrijker. In kranten komt de naam ‘Café Westlandia’ voor het eerst voor in het jaar 1912. Dat is nog voordat er wordt uitgebreid met slaapgelegenheden. De vraag naar overnachtingsmogelijkheden neemt toe en Flip wil die kans grijpen. Hij vraagt bij de gemeente vergunning om het rechterdeel van zijn pand nieuw te bebouwen met een hotel en horecagelegenheid van maar liefst drie verdiepingen plus dak.

Bouwtekening latere Cafe Westlandia

In 1913 wordt dit pand gebouwd en het krijgt de naam ‘Hotel Westlandia’. Daarmee is het Westland een fraai hotel rijker. Het is het begin van een groot horeca-imperium van de familie Droog. Latere generaties kennen het gebouw vooral als ‘Ouwe Droog’, een supergezellige kroeg waar menig Westlandse liefde is ontstaan.

Gustaaf van Gaalen en Gerard Beijer
 erfgoedwestland.nl

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×