Gravin Machteld (ca.1198-1267)

Welvaart en stadsrechten voor ‘s-Gravenzande

Detail met kerk en daar achter begijnhof uit Kaartboek Regulieren, 1566 (Collectie Hingman, Nationaal Archief)

Machteld is de dochter van hertog Hendrik I van Brabant en Mathilde van Boulogne. Haar vader huwelijkt haar in 1212 uit om meer politieke macht te krijgen. Machteld is dan ongeveer veertien jaar oud en trouwt met een neef van de Duitse keizer. Twee jaar later wordt ze al weduwe. Vlak daarna moet zij zich verloven met graaf Floris IV, die pas vier jaar oud is. Na tien jaar verloving trouwen Floris en Machteld en reizen door zijn hele graafschap. Ze woonden tijdelijk op hun kastelen in Leiden, Loosduinen en ’s-Gravenzande. Machteld en Floris krijgen vier kinderen.

Floris wordt in 1234 tijdens een riddertoernooi in Frankrijk gedood. Machteld is dan voor de tweede keer weduwe, haar oudste zoon is zeven jaar. Ze gaat de strijd aan met haar zwager over het regentschap. Dat verliest ze. Machteld gaat met haar kinderen in het grafelijke kasteel van ’s-Gravenzande wonen. Vier jaar later ontstaat, mogelijk op verzoek van de gravin, de zelfstandige parochie ’s-Gravenzande. De kerk hoort vanaf die tijd niet langer bij de parochie Monster.

Samen met haar zoon Willem II neemt Machteld het initiatief om gebieden in te polderen. Dit gebeurt door het aanleggen van dijken, zoals de Maasdijk. In 1246 vraagt ze haar zoon om ‘s-Gravenzande stadsrechten te geven. Ze sticht achter de kerk het eerste begijnhof van Holland. Gravin Machteld overlijdt in 1267. Ze wordt begraven in de kerk van de abdij van Loosduinen.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×